FUN

Sportief op avontuur Ga leven, ga de wereld in, maak plezier! Wij organiseren uitdagende outdoor…

FUN

FIT

Samen sta je sterker Sporten is leuk, maar samen sporten is nog véél leuker. Dus…

FIT

BEDRIJVEN

 Vitaliteit op de werkvloer Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is van groot belang voor bedrijven. Gezonde…

BEDRIJVEN

Oersoep

Oersoep is powerfood ... de ouderwetse manier van soep maken. De bedoeling is dat je optimaal profiteert van voedingstoffen die wij tegenwoordig (bijna) niet meer aantreffen in onze maaltijden zoals collageen, gelatine en (goed opneembare!) mineralen. Het beste is om rund en kip te combineren. Bij het maken van oersoep kook je de botten uit waardoor de krachtige werking ontstaat. Oersoep is ook nog eens bijzonder lekker ... je proeft de rijke smaken. Met oersoep geef je kracht aan jezelf!!

Probeer dit makkelijke recept!

Door de ingrediënten zoals hieronder te kiezen zijn er nog veel meer belangrijke stoffen aanwezig, zoals pre-biotische vezels, allicine en andere zwavelverbindingen, shogaol, gingerol, beta-caroteen en natuurlijke ontstekingremmers. Daarnaast flavonoiden als kaempferol and quercetine. Zwarte peper levert piperine, een stof die de opname van veel andere voedingstoffen flink verbetert en de activiteit van spijsverteringsenzymen doet toenemen.

Wat heb je nodig?

Flinke Pan Voor 3 liter water en 1 L ingrediënten. Gebruik een ijzeren pan waar een magneet aan vast blijft plakken. Dat is een goede test anders heb je een pan met metalen zoals nikkel die je ook in je soep krijgt.

Stap 1 - Bouillon maken

Doe 3 liter water in de pan en doe er 3 runderschenkels, 8 drumsticks, 6 eetlepels appelazijn en 2 uitgeknepen limoentjes bij. Breng de bouillon aan de kook en laat minstens vier, liever zes uur zachtjes pruttelen, met een deksel erop. Af en toe doorroeren. Het bruin / grijze schuim kun je er gewoon afscheppen.

TIP! Hoe zuurder het water waarin je de botten laat trekken hoe meer je eruit haalt. Meer appelazijn toevoegen is geen optie omdat het de uiteindelijke smaak te sterk beïnvloedt. Maar er is heel smakelijke manier dit voor elkaar te krijgen. Per liter water: Knijp één limoen uit en voeg één eetlepel balsamico toe. De balsamico maakt de uiteindelijke soep erg lekker maar het mag niet meer dan 1.5 EL zijn, per liter. Het laatste uur is mooi te gebruiken om de groenten te snijden.

Stap 2 - Heldere bouillon met of zonder vlees

Haal de schenkels en drumsticks één voor één uit de pan en leg ze in een soepbord. Giet de bouillon nu door een zeef. Wil je extra heldere bouillon? Giet de bouillon dan door een zeef met een theedoek erin. Deze bouillon is al een prima basis om al je andere soepen mee te maken. Om de oersoep af te maken heb je het vlees nodig. Veel vlees is al van het bot afgevallen. Snijd het vlees dat nog niet van het bot gevallen is eraf. Doe het vlees nu terug in de pan. Het bot en vet kun je weggooien. Wil je de bouillon mooi helder houden, spoel het vlees dan eerst even af voordat je het terug in de pan doet.

TIP: het probleem is de lange afkoelperiode. Hiervoor kun je de soep in de gootsteen met koud water zetten. Als je er iets onder legt dan koelt het sneller omdat het ook vanaf de onderkant gekoeld wordt. Houd de deksel op de pan en roer af en toe door. De pan is zo snel koud genoeg om in de koelkast te zetten.

Stap 3 - Maak de soep af met groenten en gehakt

  • 1 hele bleekselderij
  • 4 uien (2 rode en 2 gele)
  • 1 flinke prei (vooral het groen mee snijden)
  • 3 flinke wortels 3 bollen knoflook
  • 1 venkelknol
  • Een flink stuk gember (ter grote van een tomaat)
  • 500 gram rundergehakt

Gebruik oude knoflook waar de velletjes gemakkelijk van loslaten. De knoflook wordt helemaal door de soep gekookt waardoor de scherpe lucht verdwijnt. Snijd de knoflook in hele fijne stukjes net als de gember. Knolvenkel heeft een lichte anijsachtige smaak wat je in de soep ook proeft. Knolvenkel levert kalium en (nog meer) vezel. Snijd de witte kant onderaan er af en de rest kun in stukken snijden. Snijd alle overige groenten in kleine stukjes. Uiteraard kun je ook de groenten kiezen die je zelf lekker vindt.

Braad het gehakt eerst in en andere pan helemaal gaar en los. Doe nu het gehakt en alle groenten in de soep en laat het geheel rustig een uur tot 90 minuten pruttelen. Per liter soep voeg je een afgestreken eetlepel ongeraffineerd zeezout toe. Deze soep kun je gemakkelijk meerdere keren per dag eten en is een een prima maaltijd voor je herstel na de training. Eet smakelijk!

Contact

Indien je vragen hebt, of je wilt een keertje meedoen, neem gerust contact op !

info@2bfit-sport.nl

Bedrijfs gegevens

Tel.: 06 55231969
KVK nr: 63136392
BTW nr: 152327113B02